žgaravica lijek protiv žgaravice

Ukoliko imate problema sa žgaravicom, evo nekoliko namirnica koje preporučuju stručnjaci. Bilo da izazivaju manje probleme od ostalih jela, bilo da pomažu da se žgaravica smanji, možete ih isprobati i vidjeti koliko gode vama.

Zobena kaša

Zobena kaša je hranjiv doručak. Sita je i ne izaziva žgaravicu. Čak i ako koristite gotovu zobenu kašu koja sadrži, na primjer, grožđice (koje se ne preporučuje u slučajevima žgaravice), zob će apsorbirati kiselost grožđa, tako da ju može konzumirati i u tom obliku.

Đumbir

U umjerenim količinama, đumbir je jedna od najboljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi u narodnoj medicini protiv raznih upala i za liječenje tegoba s probavom. Korijen svježeg đumbira možete koristiti tako što ga podsiječete na komadiće, skinete koru i izgrickate ga. Možete ga i naribati u jelo ili u čaj. Može se dodavati i miksanim napicima od voća i povrća.

Aloe vera

Aloe vera je poznata ljekovita biljka, a po svemu sudeći pomaže i protiv žgaravice. Obično se može naći u obliku soka, u trgovinama zdrave hrane. Sok možete piti sam, a može se dodati i u neka jela ili kaše kao zgušnjivač.

Svježe salate

Svježe salate su odličan obrok za one koji imaju problema sa žgaravicom. Ali, treba voditi računa da salate budu primjereno i zdravo pripremljene, da ne dodajete sir, niti suviše masne preljeve.

Banana

Banane su odlična užina, a s obzirom na to da im je pH vrijednost 5,6 (bazne su) odlične su za osobe koje pate od žgaravice. Međutim, iskustvo pokazuje da se kod oko 1% ljudi koji pate od žgaravice stanje pogorša kad jedu banane – zato isprobajte kako vama prija.

Dinja

Dinja je dobra protiv žgaravice (pH 6,1), ali, isto kao i s bananama, kod 1-2% ljudi ona može pogoršati žgaravicu, pa je moraju izbjegavati. Zato probajte koliko vam odgovara. Lubenica, u sezoni, također spada u istu kategoriju.

Komorač

S pH vrijednošću 6,9 komorač (divlja mirodija) je odlična namirnica za one koji pate od žgaravice, a po svemu sudeći, poboljšava rad želuca. Možete ga i tanko nasjeckati u salatu.

Korjenasto i zeleno povrće

Karfiol, brokula, šparoge i drugi zeleniš dobri su za one koji pate od žgaravice. Priličan broj zelenog i korjenastog povrća preporučuje se u slučajevima žgaravice.

Celer

Celer gotovo da nema kalorija (sadrži mnogo vode), a preporučljiv je i ako patite od žgaravice. Ima sposobnost da smanjuje pretjeran apetit, a sadrži i tvari koje pomažu sniženju krvnog tlaka, pa je odlična namirnica da se uvrsti u svakodnevnu prehranu.

Peršin

U tradicionalnoj medicini, peršin se odavno koristi da se smiri želudac i da se pomogne probavi. Odličan je da njime začinite salatu i razna jela. Može pomoći i protiv žgaravice.

Kus-kus i riža

Pšenični kus-kus je tradicionalna sjevernoafrička namirnica, a preporučuje se onima koji imaju problema sa žgaravicom. Lako i brzo se priprema i dobro se uklapa u mnoga jela od povrća. Integralna riža je također namirnica izbora u slučaju problema sa žgaravicom.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!