Većina nas ne razmišlja previše o perilici posuđa, jednostavno ubacimo posuđe, deterdžent i uključimo pranje. No pravilnim korištenjem čuva se i perilica i posuđe.
Prije stavljanja posuđa, trebali biste pogledati otkuda voda dolazi odnosno postoje li dva distributera vode ili samo jedan. Na taj način možete posuđe organizirati na najbolji način da bude čisto i neoštećeno. Također, ne zaboravite prilagoditi ciklus pranja, ovisno o tome što ste stavili u perilicu i koliko posuđa ima. Living je opisao kako pravilno posložiti posuđe te što se zapravo ne bi smjelo prati u perilici.
1. Posuđe od srebra i nehrđajućeg čelika treba biti odvojeno jer se njihovim dodirivanjem tijekom pranja događa kemijska reakcija zbog koje na srebru mogu ostati mrlje.
2. Lonci i tanjuri i trebaju biti stavljeni na donju policu zato što su tamo toplina i tlak vode najintenzivniji pa će se i bolje oprati.
3. Zbog boljeg prolaska vode oko posuđa, miješajte manje tanjure s većima.
4. Osjetljivo posuđe poput stakla i čaša uvijek treba ići na gornju policu da tijekom pranja nešto ne padne na njih.
5. Iz istog razloga postavite čaše i šalice u redovima između zubaca.
6. Staklene i porculanske zdjele idu u središte na gornjoj polici.
7. Ne natrpavajte perilicu posuđem jer jedan predmet može oštetiti drugi.
Što se ne smije prati u perilici:
– noževi: postat će tupi
– kositar, bakar, bronca: to će potamniti
– drvo: može se deformirati ili slomiti.
– lijevano željezo: izgubit će zaštitni sloj pa će zahrđati
– tanji lonci i tave: mogu se oštetiti
– pozlaćeni pribor za jelo: promijenit će boju
– porculan i kristal: delikatno je i može puknuti
Izvor: tportal