Ukoliko imate problema sa žgaravicom, evo nekoliko namirnica koje preporučuju stručnjaci. Bilo da izazivaju manje probleme od ostalih jela, bilo da pomažu da se žgaravica smanji, možete ih isprobati i vidjeti koliko gode vama.
Zobena kaša
Zobena kaša je hranjiv doručak. Sita je i ne izaziva žgaravicu. Čak i ako koristite gotovu zobenu kašu koja sadrži, na primjer, grožđice (koje se ne preporučuje u slučajevima žgaravice), zob će apsorbirati kiselost grožđa, tako da ju može konzumirati i u tom obliku.
Đumbir
U umjerenim količinama, đumbir je jedna od najboljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi u narodnoj medicini protiv raznih upala i za liječenje tegoba s probavom. Korijen svježeg đumbira možete koristiti tako što ga podsiječete na komadiće, skinete koru i izgrickate ga. Možete ga i naribati u jelo ili u čaj. Može se dodavati i miksanim napicima od voća i povrća.
Aloe vera
Aloe vera je poznata ljekovita biljka, a po svemu sudeći pomaže i protiv žgaravice. Obično se može naći u obliku soka, u trgovinama zdrave hrane. Sok možete piti sam, a može se dodati i u neka jela ili kaše kao zgušnjivač.
Svježe salate
Svježe salate su odličan obrok za one koji imaju problema sa žgaravicom. Ali, treba voditi računa da salate budu primjereno i zdravo pripremljene, da ne dodajete sir, niti suviše masne preljeve.
Banana
Banane su odlična užina, a s obzirom na to da im je pH vrijednost 5,6 (bazne su) odlične su za osobe koje pate od žgaravice. Međutim, iskustvo pokazuje da se kod oko 1% ljudi koji pate od žgaravice stanje pogorša kad jedu banane – zato isprobajte kako vama prija.
Dinja
Dinja je dobra protiv žgaravice (pH 6,1), ali, isto kao i s bananama, kod 1-2% ljudi ona može pogoršati žgaravicu, pa je moraju izbjegavati. Zato probajte koliko vam odgovara. Lubenica, u sezoni, također spada u istu kategoriju.
Komorač
S pH vrijednošću 6,9 komorač (divlja mirodija) je odlična namirnica za one koji pate od žgaravice, a po svemu sudeći, poboljšava rad želuca. Možete ga i tanko nasjeckati u salatu.
Korjenasto i zeleno povrće
Karfiol, brokula, šparoge i drugi zeleniš dobri su za one koji pate od žgaravice. Priličan broj zelenog i korjenastog povrća preporučuje se u slučajevima žgaravice.
Celer
Celer gotovo da nema kalorija (sadrži mnogo vode), a preporučljiv je i ako patite od žgaravice. Ima sposobnost da smanjuje pretjeran apetit, a sadrži i tvari koje pomažu sniženju krvnog tlaka, pa je odlična namirnica da se uvrsti u svakodnevnu prehranu.
Peršin
U tradicionalnoj medicini, peršin se odavno koristi da se smiri želudac i da se pomogne probavi. Odličan je da njime začinite salatu i razna jela. Može pomoći i protiv žgaravice.
Kus-kus i riža
Pšenični kus-kus je tradicionalna sjevernoafrička namirnica, a preporučuje se onima koji imaju problema sa žgaravicom. Lako i brzo se priprema i dobro se uklapa u mnoga jela od povrća. Integralna riža je također namirnica izbora u slučaju problema sa žgaravicom.
Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!