Ovih se dana učestalo pojavljuju medijski i politički prigovori zbog odluke Europske komisije kojom se odobrava slobodna prodaja hrane pripremljene od kukaca. Provedbenom uredbom od 3. siječnja upaljeno je zeleno svjetlo za stavljanje na tržište odmašćenoga praha kućnoga šturka ili zrikavca. Na zahtjev vijetnamske tvrtke »Cricket One« smrvljena krilca, nožice i zadak insekata mogu se ubaciti u kruh i pecivo, kekse i krekere, čokoladu, tjesteninu, pizzu i druge prehrambene proizvodu namijenjene za opću populaciju. Uključujući dojenčad i malu djecu, piše prof. dr. sc. Valerije Vrček za Glas Koncila.
Dozvola bez dokaza
Dozvola se Europske komisije temelji na znanstvenom mišljenju Europske agencije za hranu (EFSA), koje je objavljeno u proljeće prošle godine (EFSA Journal 2022, 20, 7258). Kao glavni argument o sigurnosti brašna od zrikavca navodi se povijest uporabe toga proizvoda na Dalekomu istoku, u Tajlandu, Laosu, Kambodži… U mnogim svojim dijelovima znanstveno je mišljenje poput praznoga lista papira: nedostaju podatci o alergenosti, o količini kemijskih onečišćivala (cijanidi) iz procesa prehrane kukaca, o toksičnim svojstvima proizvoda, o metabolizmu koji se procjenjuje obveznim testovima ADME, o stabilnosti proizvoda…
U službenom izvješću EFSA-e doslovno stoji: »Podnositelj zahtjeva nije priložio nikakve studije na ljudima… Nisu provedena nikakva toksikološka ispitivanja… Podatci o mogućim kontaminantima, kada se proizvod rabi kao dodatak drugoj hrani, ograničeni su pa se ne može donijeti zaključak o sigurnosti… Podatci o stabilnosti proizvoda su nedostatni…« Usprkos krnjemu izvješću EFSA-e, Europska je komisija odlučila obogatiti meni Europljana vijetnamskom ponudom insekata.
Gastronomski otpad
Naravno, nije moguće zabraniti konzumiranje kukaca. Oni su, uostalom, jedan od najvažnijih prehrambenih artikala u hranidbenom lancu. Prigovori zbog visokoga sadržaja mangana, različitih parazita ili neprobavljivoga hitina u zrikavcima su opravdani, no slično vrijedi za kancerogene nitrite u suhomesnatim proizvodima, azobojila u slatkišima, benzen u gaziranim pićima, umjetna sladila, pesticide u voću ili neurotoksični akrilamid u brzoj hrani. Svi primjeri su legalizirani otrovi, koje je odobrila za ljudsku prehranu ista agencija EFSA. S kukcima na prehrambenom tržištu samo se povećava asortiman rizične hrane i gastronomskoga otpada.
Proteinski prašak
Ipak, medijska i politička pobuna protiv kukaca u kuhinji je potrebna jer ne postoje garancije da mljeveni zrikavci ne će završiti u pekarskim proizvodima ili mesnim pripravcima. U službenoj uredbi eksplicitno piše: »Komisija smatra da na Unijin popis odobrene nove hrane ne bi trebalo uvrstiti posebne zahtjeve za označivanje u pogledu mogućnosti da kućni šturak uzrokuje primarnu preosjetljivost.« Oni koji, iz bilo kojega razloga, estetskoga ili medicinskoga, nisu skloni entomofagiji, imaju pravo na zaštitu od trgovačkih prijevara. Jer tri para nogu svakoga kukca lako je uvaljati u ekološko brašno ili alternativni proteinski prah.
Potrebno je zaštititi i proizvođače u čijim proizvodima nema kukaca. Oni su ugroženi jer sustav detekcije, kontrole podrijetla, deklaracija i sljedivosti prehrambenih proizvoda obogaćenih kukcima nije jasno definiran na području Unije. Može se očekivati da će mnogi protivnici prehrambenih novotarija s kukcima označiti svoju hranu logom prekriženoga insekta, kako bi umirili svoje kupce, one koji žele jesti samo meso i biljke.
Bube su u glavi
Nije jasno zbog čega se, usprkos nedovršenoj procjeni rizika, Europi nameće nova hrana, koja je neprikladna za europsku kulturu i probavni trakt Staroga Kontinenta. U vrijeme kada se trećina hrane baca u smeće Komisija podebljava europski jelovnik kukcima. Kukci na tanjuru možda nisu poslastica, ali jesu ideološka ponuda kojom se, eto, hrane prekobrojni ljudi i čuva okoliš. Hrana budućnosti u obliku člankonožaca vrsta je prehrambenoga avanturizma, derivat je veganskoga utjecaja i zelenoga moraliziranja. Ljudi imaju pravo prepoznati i odbiti takvu kulinarsku agendu, koja je začinjena brigom za planet, strahom od populacijske bombe i prijetnjom klimatskoga sloma. Konzumiranje kukaca pripada slobodi izbora i nutritivnoj znatiželji, ali treba spriječiti da svi budu primorani sudjelovati u takvoj gozbi.
O autoru
* Prof. dr sc. Valerije Vrček je član Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. sc. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.
Izvor: Sloboda.hr/Glaskoncila.hr
Foto: Narod.hr, izvor: pharma.unizg.hr, iStock