Britanski kuhar Jamie Oliver dobio je bitku protiv jedne od najvećih mreža brze hrane u svijetu. McDonald’s je primoran promijeniti recepte, jer je kuhar objelodanio kako u stvari spremaju hamburgere koji su poznati u cijelom svijetu.
U jednoj od svojih emisija Oliver je pokazao kako se sprema mljeveno meso za hamburgere.
Uzimaju se ostaci mesa (masnoće i unutrašnji organi). Onda se ta samljevena smjesa “ispire“ u amonijevom hidroksidu i onda se od toga prave hamburgeri.
Kuhar uvjereva da je to veoma štetno za zdravlje.
Neslužbeni termin “ružičasta sluz”, se odnosi na meso i mesne proizvode, koji su nepodobni za ljudsku prehranu, prije nego što je dodan amonijev hidroksid.
Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!
Ovaj kemijski proizvod ubija mikrobe, kao što je salmonela i čini pokvareno meso sigurnim za potrošnju.
Slobodnije rečeno – pokvareno mljeveno meso se “dezinficira” sa amonijevim hidroksidom i ponovo se prave pljeskavice od pokvarenog mesa. Odurno!
Autor: M.L./Neum-bih.com
Foto: theburgernerd.com