Foto: Thinkstock
Kako piše Glas Slavonije, na osječkoj je glavnoj tržnici posljednjih desetak dana kupaca sve više. I to, kažu prodavači, zbog “novih mušterija” u potrazi za domaćim, svježim proizvodima nasuprot jeftinijim koje su do sada kupovali u trgovačkim centrima. Očekivano, na policama trgovačkih lanaca otkrivena salmonela u mesu i jajima iz Poljske i Mađarske, razvodnjeni med iz Kine i sir koji to zapravo nije, potaknuli su građane da ponovno zavire na tržnice i vrate se domaćoj hrani.
U prvom redu renesansu doživljavaju mesari, i to obiteljska gospodarstva koja su godinama prodajom kaskala za “velikima”.
– Uvijek je bila velika razlika u cijeni mesa iz male mesnice i mesnice koja je dio većeg lanca prodajnih mjesta, a ljudi traže prostor za uštedu. U ovoj obiteljskoj mesnici radim već pet godina, i mogu reći kako su nam većinu prometa uvijek činili stalni kupci, oni kojima je kvaliteta i podrijetlo mesa važnije od novca, pa su kod nas, primjerice, za pileći batak plaćali i po 10 kuna više za kilogram. No, ovoga tjedna primjećujem dosta novih lica iza pulta. Pitaju za cijenu, ali više im ona nije presudna. Žele samo potvrdu da je meso domaće, svježe i zdravo, i kupuju. Ljudi se boje, počeli su se pitati što je to u hrani na akcijama u trgovačkim centrima – priča Manuela Kokić, djelatnica OPG-a Šurlan.
Nedaleko od pulta za kojim ona radi, rashladna je vitrina još jednog OPG-a. Njegova vlasnica domaći sir prodaje za 25 kuna po kilogramu. Dok podružnica veće mljekare u njenom susjedstvu nudi sir za 18,50 kuna. Ipak, skuplji se sir proteklih dana prodaje bolje. Ovom ga je prilikom kupila i Divna Šimić. Kaže, domaće je uvijek njen prvi izbor.
– Kupila sam već na tržnici meso, a za kraj sam došla po svježi sir. Ne sviđaju mi se oni iz trgovačkih lanaca, nije to taj okus sira, prekiseli su. Zato radije odem na tržnicu i tu znam što kupujem. Zdravije je to i ukusnije za moju obitelj, a u posljednje vrijeme, čini se, i sigurnije – priča Divna.
Nema prodavača u zatvorenom dijelu tržnice koji se posljednjih dana nije susreo s pitanjima o podrijetlu robe. Kažu kroz smijeh, dođe im da istaknu natpise na pultove “bez salmonele”. No, šalu na stranu, upozoravaju i kako su vijesti o zdravstveno neispravnoj hrani uznemirili stariju populaciju do te mjere da se nećkaju trebaju li uopće kupovati namirnice životinjskog podrijetla, a salmonelu “traže” čak i u medu.
– Godinama na tržnici svako jutro kupuje jedna baka. Nema mnogo novca, a svima nam je draga pa joj svi često iziđemo ususret, damo joj nešto hrane na poklon, ili po nižoj cijeni. Neki joj je dan “susjeda” iz mesnice ostavila sa strane komad piletine i rekla mi da joj javim kada je vidim. Ja sam joj za piletinu rekla, no ona je to meso ipak odbila uzeti, iako znam da joj treba. Još mi je i šapnula kako je dan prije bacila sedam jaja u smeće zbog straha od salmonele! A žena gladna! Ipak je to sve skupa previše, trebao bi netko starijim ljudima objasniti što je salmonela i kako se od nje zaštititi – priča Valentina Marenjak iz medarskog OPG-a Marenjak, koji se bavi proizvodnjom domaćeg meda već 20 godina. Dodaje kako unatoč tomu neki novi kupci na tržnici znaju proći pokraj njene klupe i ružno komentirati.
– Pitaju prvo je li med domaći, a kada kažemo da jest, neki se ipak nećkaju pa odu. Čujem kako na odlasku šapću kako više nema “pravog” meda, i da je sve to samo šećer i voda iz Kine. Ili da je zaraženo! Srećom, mi imamo svoj stalne kupce – kaže Valentina.
Upravo stalni kupci već u ranim jutarnjim satima do pola su ispraznili rashladnu vitrinu OPG-a Mandice Ilibašić koja na tržnici prodaje jaja. Drugu će polovinu robe prodati, kaže, do podneva mladim majkama koje će na tržnicu s djecom kada malo zatopli. To je, naime, populacija koju u posljednje vrijeme najviše zanima zdravo i domaće.
– Postoji skupina mladih žena kojima je jako važno što im djeca jedu i svjesne su da više i bolje mogu dobiti na tržnici. One kupuju jaja kod mene i postale su mi stalni kupci. I mogu reći da ih je svaki dan sve više, posebno otkako su se pojavili problemi s hranom u trgovačkim lancima. Kod mene se salmonele ne moraju bojati, roba je uvijek svježa jer se sve dobro čuva i brzo proda, a kontrole su česte i propisi se poštuju, nama malima se ne oprašta ništa – zaključuje Mandica.
Izvor: Sloboda.hr/Glas Slavonije